Zwykle dzieje się to po 45. roku życia: czas regularnego miesiączkowania dobiega końca, a pojawiają się zburzenia jego rytmu oraz szereg dolegliwości. To menopauza, czyli klimakterium.
Objawy menopauzy
Narasta poczucie zmęczenia i braku energii. Mogą się pojawić napady gorąca, zaburzenia rytmu serca, depresja, wahania nastrojów, obniżenie libido i zaburzenia snu. To w psychice.Organizm natomiast sygnalizuje klimakterium takimi objawami jak zapalenie lub suchość pochwy, ból podczas stosunku, swędzenie, wydzielina z dróg rodnych, zapalenie dróg moczowych albo nietrzymanie moczu. Może też pojawić się grzybica.
Klimakterium daje w kość
Dosłownie i w przenośni: kobietę mogą boleć kości i stawy, ba, pojawia się nawet ryzyko osteoporozy, czyli ubytku masy kostnej i zwiększonej podatności na złamania. Przekwitanie daje się też we znaki otoczeniu: kobieta może się stać drażliwa, wybuchowa i konfliktowa. Czasem otoczenie kobiety zauważa zmiany wcześniej niż ona sama.
Po pierwsze – ginekolog
Objawy i skutki menopauzy można jednak leczyć, a przynajmniej skutecznie złagodzić. Bardzo ważna jest zatem wizyta u ginekologa, który może zastosować leczenie hormonalne (np. w postaci tabletek antykoncepcyjnych) albo tzw. HTZ – hormonalną terapię zastępczą. Musi jednak ustalić, czy nie ma do niej przeciwwskazań.
Nastrojowi też można pomóc
Jeśli menopauzie towarzyszą silne dolegliwości psychiczne, wskazana może być wizyta u psychiatry. Może on podać leki znoszące zaburzenia snu albo dobrać środki antydepresyjne, które zapobiegną obniżeniu nastroju i utracie energii. Czasem wskazana będzie psychoterapia. Leczenie to jednak nie wszystko: dobrą formę można odbudować i stymulować odpowiednią dietą oraz ruchem na świeżym powietrzu. Spacery, bieganie, jazda na rowerze czy pływanie pomogą nie tylko w utrzymaniu formy fizycznej i psychicznej: zapobiegną też tyciu, niestety często towarzyszącemu klimakterium.
Jedz na zdrowie
Niebagatelną rolę w zwalczaniu objawów i skutków menopauzy odgrywa odpowiednia dieta. Najważniejsze, by radykalnie obniżyć spożycie tłuszczów, które u przekwitającej kobiety wywołują ryzyko miażdżycy. Eksperci zalecają natomiast warzywa, zwłaszcza surowe. Wypłukującą magnez z organizmu kawę warto zastąpić sokami owocowymi. Na stół powinno trafiać mleko i przetwory mleczne oraz wszystkie produkty bogate w wapń i białko. Cennymi składnikami diety są ponadto ryby morskie (łosoś, makrela i tuńczyk), drób, produkty zbożowe i orzechy.
Aktywność przedłuża młodość
Przekwitanie to dobry moment na pokonanie samej siebie i zadbanie o wzrost aktywności. Przede wszystkim ruchowej, ale nie tylko. Warto zająć się jakimś hobby, na które przez wszystkie lata zawsze brakowało czasu, można podjąć naukę – np. języka obcego, nadrobić zaległości w czytaniu, obejrzeć niewidziane dotąd filmy czy przypomnieć sobie, gdzie jest teatr. Przecież życie zaczyna się po czterdziestce, a czasem i po pięćdziesiątce…